De commanditaire vennootschap (Comm. V.)
De oprichting van de Commanditaire Vennootschap
De commanditaire vennootschap is een vennootschap die wordt aangegaan tussen één of meer hoofdelijk aansprakelijke vennoten, beherende (of werkende) vennoten genoemd, en één of meer geldschieters, stille vennoten genoemd.
Waar de werkende vennoten hoofdelijk en onbeperkt aansprakelijk zijn voor de verbintenissen van de commanditaire vennootschap, blijft de aansprakelijkheid van de stille vennoten beperkt tot hun inbreng. Hiertoe moeten zij echter stil blijven, wat betekent dat zij zich niet met het bestuur van de vennootschap mogen mengen en hun naam niet in de vennootschapsnaam mag voorkomen.
De oprichting van de commanditaire vennootschap gebeurt onderhands. Dit wil zeggen dat hier geen tussenkomst van de notaris vereist is.
Het is mogelijk om verbintenissen aan te gaan in naam van een vennootschap in oprichting. De statuten vermelden bij voorkeur dat deze verbintenissen overgenomen worden door de vennootschap.
Het kapitaal
Voor de oprichting van de commanditaire vennootschap zijn er geen minimumkapitaalsvereisten. Dit maakt deze vennootschapsvorm aantrekkelijk voor oprichters met een beperkt kapitaal.
Het financieel plan
In tegenstelling tot de vennootschappen die authentiek dienen te worden opgericht, is een financieel plan niet verplicht bij de oprichting van een commanditaire vennootschap.
Niettemin is het aan te raden om bij de oprichting van de vennootschap een financieel plan op te maken, bevattende een geprojecteerde balans over een periode van de komende twee jaar. Dit plan houdt een begroting in van de inkomsten en uitgaven die de oprichters voorzien voor de uitoefening van de voorgenomen activiteit over ten minste twee jaar. Dit biedt de oprichters de gelegenheid om stil te staan bij de inkomsten en uitgaven die ze voorzien voor de vennootschap.
Gelet op het nut van het financieel plan doen oprichters er goed aan zich bij het opstellen van het plan door een bekwame cijferberoeper of accountant te laten bijstaan.
De zaakvoerders in de commanditaire vennootschap
De commanditaire vennootschap wordt bestuurd door een of meer zaakvoerders. De zaakvoerders kunnen statutair of niet-statutair worden benoemd.
De zaakvoerder zal de vennootschap naar de buitenwereld toe vertegenwoordigen. Hij moet echter steeds binnen de perken van het maatschappelijk doel en in het belang van de vennootschap handelen. Wanneer de zaakvoerder handelt in overtreding met het maatschappelijk doel zal deze handeling niet toerekenbaar zijn aan de vennootschap.
Vereiste bekwaamheid & inschrijving Kruispuntbank Ondernemingen
Iedere vennootschap dient een zaakvoerder te hebben die over een basiskennis bedrijfsbeheer beschikt. Men kan aan deze basiskennis voldoen door het bezitten van een bachelor of master-diploma. Daarnaast kan men deze basiskennis bedrijfsbeheer ook opdoen door ten minste 3 jaar in hoofdberoep of 5 jaar in bijberoep zaakvoerder te zijn naast een zaakvoerder die reeds beschikt over de basiskennis bedrijfsbeheer.
Wanneer men in een aantal specifieke sectoren wenst te werken zoals onder meer de bouwsector, kapper, beenhouwer, dient men over specifieke beroepskennis te beschikken. Men kan deze beroepskennis aantonen ofwel door het bezitten van een specifiek diploma, ofwel door het opdoen van ten minste 3 jaar ervaring in hoofdberoep of 5 jaar in bijberoep naast een zaakvoerder of vennoot die reeds over de beroepskennis beschikt.
Op basis van de bewezen bekwaamheid kan de commanditaire vennootschap worden ingeschreven in de KBO. Indien de vennootschap niet aan de hierboven beschreven voorwaarden voldoet mag de klant weigeren om uw facturen te betalen.
De aansprakelijkheid binnen een commanditaire vennootschap
De aansprakelijkheid binnen een commanditaire vennootschap verschilt fundamenteel van de aansprakelijkheid binnen een BV.
Daar waar de aansprakelijkheid van de vennoten van de BV beperkt is, zijn de vennoten van de commanditaire vennootschap onbeperkt en hoofdelijk aansprakelijkheid voor de verbintenissen van de vennootschap, met uitzondering van de stille vennoot van de commanditaire vennootschap, wiens aansprakelijkheid beperkt blijft tot diens inbreng. De aansprakelijkheidsbeperking ten gunste van de stille vennoot geldt slechts op voorwaarde dat hij zich onthoudt van daden van bestuur of vertegenwoordiging en zijn naam niet voorkomt in de vennootschapsnaam.
De vennoten kunnen echter niet persoonlijk worden veroordeeld op grond van de verbintenissen van de vennootschap, zolang de vennootschap niet zelf is veroordeeld. Dat betekent dat wie de vennoten aansprakelijk wil stellen, eerst de vennootschap zal moeten aanspreken.
Aarzel niet om ons te contacteren voor meer
inlichtingen:
Mail: Anouk.cludts@cludts.com ou Alain.cludts@cludts.com
de Limburg Stirumlaan, 250 te 1780 Wemmel
Tel: 02/460 68 91