Alles over de managementvennootschap
Het oprichten van een managementvennootschap laat toe:
- inkomsten te centraliseren
- het patrimonium te beschermen
- planning van onroerende goederen door te voeren
- vergelijkende fiscaliteit
Laten we deze mogelijkheden nader bekijken.
Centralisatie van uw inkomsten
Een management- of patrimoniumvennootschap dient een patrimonium of een belangrijke bron van inkomsten te bevatten. De Managementvennootschap kan een holding zijn of een vennootschap die prestaties van de zaakvoerder factureert.
De Managementvennootschap zal snel veel liquiditeiten hebben en zal ook snel een patrimoniumvennootschap worden.We komen deze structuren voornamelijk in een aantal dienstensectoren tegen:
- informatici
- ingenieurs
- vertalers
- immobiliënexperts
- verschillende vormen van management
De inkomsten kunnen worden gefactureerd als dienstenprestaties, verhoogde tantièmes of toekenning van dividenden.
Uiteraard is het af te raden om zich in te laten met twijfelachtige simulaties. Justitie is relatief streng in het geval van simulatie in dit soort fiscale constructies.
Beheer van uw onroerende patrimonium
De Managementvennootschap mag enkel onroerende goederen in vruchtgebruik en in onverdeeldheid bevatten. Het hebben van onroerende goederen in volle eigendom kan slechts in een aantal uitzonderlijke gevallen gerechtvaardigd worden.
Voor het vruchtgebruik dient u het onroerend goed correct te waarderen en dan er zal geen enkel probleem zijn met de fiscale administratie. De waardebepaling van het vruchtgebruik is gebaseerd op de bruto-huurinkomsten verminderd met forfaitaire onderhoudskosten in functie van de staat van het onroerend goed. In de praktijk betreffen deze onderhoudskosten tussen de 10 en 25% van de bruto-huurinkomsten. De netto huur wordt vervolgens vermenigvuldigd met de minimumduur van het vruchtgebruik. Vervolgens dient u deze bedragen te actualiseren. Om de berekening op punt te stellen, neemt u best contact op met een expert.
De beschermende functie van de managementvennootschap
De Managementvennootschap moet uw patrimonium beschermen tegen de fiscus. Andere privé-motieven kunnen een dergelijke constructie rechtvaardigen als kredietmogelijkheid om uw vermogen te vergroten of in het kader van successieplanning.
Alvorens te beginnen, is het belangrijk om te weten hoe te stoppen indien de zaken niet lopen zoals voorzien. Op dit ogenblik is het van belang om een idee te hebben van de kost om uit te treden of de Managementvennootschap te ontbinden. Zelfs wanneer de Managementvennootschap bescherming biedt tegen de fiscus, is het soms aan te raden om te stoppen indien de regels veranderen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de recente wijzigingen van de voordelen in natura.
De fiscaliteit van de managementvennootschappen en/ of patrimoniumvennootschappen
De belasting op de winst in de vennootschapsbelasting is vastgelegd op 20 % voor de KMO’s. Ter vergelijking is de belastingdruk in de personenbelasting 50% plus gemeentebelastingen en sociale bijdragen. De Managementvennootschap kan dus een groot nut hebben in het beheer van uw vermogen.
Bij vereffening van de vennootschap zijn de liquidatieboni belast aan 10% tot 30%. Dit hangt af van de situatie, 30% is het normaal tarief, 15% indien het een dividend is op recente capitalen en 10 % bij liquidatiereserve.
Het idee is om het geld in de vennootschap te laten en een dividend uit te keren als u privé het geld nodig heeft.
U kan zichzelf een verloning toekennen als zaakvoerder in de vennootschap. Dit opent de deur naar een groepsverzekering dat een goed product is en niet weegt op de verloning.
Aarzel niet om ons te contacteren voor meer
inlichtingen:
Mail: Anouk.cludts@cludts.com ou Alain.cludts@cludts.com
de Limburg Stirumlaan, 250 te 1780 Wemmel
Tel: 02/460 68 91