Waarom kiezen voor een éénmanszaak?
1. De voordelen
Bij het opstarten van een zaak, stelt een ondernemer zich vaak de vraag of hij deze als éénmanszaak zal oprichten dan wel of hij zal kiezen voor één of andere vennootschapsvorm. Meestal zal er voor de Besloten Vennootschap gekozen worden maar soms kunnen de andere vormen nuttig zijn. De meest voorkomende andere vennootschapsvormen zijn de Naamloze Vennootschap, de Coöperatieve Vennootschap en de Commanditaire vennootschap.
maken, dient men de voor- en nadelen van beide opties te kennen.
Hierbij volgt alvast een overzicht van de voordelen van een boekhouding onder de vorm van een éénmanszaak.
1.1. Laagdrempelig
Eerst en vooral is het opstarten van een éénmanszaak zeer eenvoudig en laagdrempelig. Net zoals een latere stopzetting. Er komt geen notaris of revisor bij kijken. De kosten hiervoor zijn dan ook verwaarloosbaar.
Bij een onzeker begin van een zelfstandige activiteit is het dan ook de ideale manier om van het ondernemerschap te proeven. Men kan er eventueel zelfs voor kiezen om eerst in bijberoep te starten wanneer er voldoende niet -zelfstandige activiteit in hoofdberoep kan worden bewezen.
1.2. Kosten van de boekhouding
De eenvoud van de boekhouding van een éénmanszaak heeft zijn weerslag op de kosten voor de boekhouding. Aangezien er geen dubbele boekhouding dient gehouden te worden, moeten bank- en kas verrichtingen niet worden geboekt hetgeen heel wat boekhoudkundige tijdwinst oplevert. Ook bij een fiscale controle scheelt dit heel wat in tijd.
Dit wil echter niet zeggen dat deze verrichtingen niet voorgelegd dienen te worden aan de fiscale ambtenaar. We benadrukken dat, net zoals bij vennootschappen, de professionele en privé-verrichtingen strikt gescheiden dienen te blijven. Geen betaling door klanten op de privérekening, geen betaling van leveranciers via de privérekening, geen privé uitgaven via de professionele rekening. Indien er onvoldoende/te veel liquiditeiten zijn op één van de betreffende rekeningen, is de enige juiste oplossing een interne overboeking.
1.3. Verdeling van de beslissingsmacht
Tenslotte is te wijzen op het feit dat alle macht in handen is van één persoon in een eenmanszaak. Dit kan een voordeel zijn, de beslissingen worden sneller genomen.
2. Voordeel alle aard bedrijfswagen
Binnen de vennootschap is men verplicht als zaakvoerder, vennoot of werknemer om een voordeel alle aard aan de vennootschap te betalen bij het gebruik van een personenwagen die niet voor 100 % professionneel gebruikt wordt. De wetgever heeft hiervoor de berekeningsregels bepaald in functie van de co-2 uitstoot en catalogusprijs van de wagen.
Daarnaast is de aftrek van de autokosten beperkt in functie van de CO2-uitstoot. Voor een milieu-onvriendelijke wagen zullen de kosten slechts voor 40% aftrekbaar zijn, voor een elektrische wagen daarentegen zijn de kosten voor 100 % aftrekbaar sinds 01/01/2020.
Er is tenslotte recent een nieuwe regel van kracht die de brandstofkaarten op naam van vennootschappen zwaarder zal belasten.
In een eenmanzaak gelden de drie hierboven aangehaalde beperkingen niet. Alle kosten worden samengenomen, beperkt tot 75% en vervolgens beperkt tot het % professionneel gebruik.
3. De nadelen
Wat betreft de nadelen van een éénmanszaak, kunnen we voornamelijk wijzen op twee zaken: de onbeperkte aansprakelijkheid en de hoge belastingtarieven.
3.1. Onbeperkte aansprakelijkheid
Er is geen scheiding tussen uw privé- en het bedrijfsvermogen. U staat met uw ganse bezit in voor de financiële verplichtingen die uit uw activiteit ontstaan.
De onbeperkte aansprakelijkheid dient echter gerelativeerd te worden. Er bestaan ook vennootschapsvormen waarbij een onbeperkte aansprakelijkheid geldt en vaak zullen banken bij het toekennen van een lening, persoonlijke borgstellingen van de zaakvoerder/bestuurder vragen.
Bovendien kan een zelfstandige een verklaring van onbeslagbaarheid van de gezinswoning laten opstellen bij notaris zodat, onder bepaalde voorwaarden, in geval van faillissement, de gezinswoning gevrijwaard blijft.
3.2. Belastingdruk
Tenslotte wijzen we op de hoge tarieven die van toepassing zijn in de personenbelasting. Wij spreken vaak van een belastingdruk van 61 %, 51% voor de belastingen en 10 % sociale bijdragen.
In de vennootschapsbelasting, door de uitkering van een dividend kunnen wij de belastingdruk beperken tot 44 % en vaak nog lager.
Aarzel niet om ons te contacteren voor meer
inlichtingen:
Mail: Anouk.cludts@cludts.com ou Alain.cludts@cludts.com
de Limburg Stirumlaan, 250 te 1780 Wemmel
Tel: 02/460 68 91